Fotogalerie

Proběhla pečlivá příprava, kdy jsme pro naše návštěvníky připravili program na celý víkend. Na páteční podvečer procházku kolem hradu s komentovanou prohlídkou o fortifikačních prvcích hradu. Na sobotu tradiční pochod s trasami do 25 km, s uklízecí akcí na podporu životního prostředí (turisticky "Ukliďme Česko" a geocachingově "CITO event") a s odpoledním "slavnostním" odhalením Žižkova kamene a zasazením Žižkovy hrušky. No a na neděli dopolední procházku ze Žichovic na Prácheň (opět zároveň jako uklízecí akci), kde v odpoledních hodinách následovala komentovaná prohlídka hradní zříceniny a kostela. A pro ty nejvytrvalejší bylo na parkovišti U Vintíře připraveno husitské ležení s večerním "volným" programem.-)

V podstatě tohle vše mohlo proběhnout díky iniciativě kolegyně Petry (alias Fischi), která si to tu coby někdejší průvodkyně na hradu vzala za své. Chopila se role průvodkyně páteční procházky, připravila téměř dvě desítky nových keší a domluvila komentovanou prohlídku na Práchni, když oslovila spolek Prácheň žije! Konečně i to parádní klidné místečko pod hvězdami s dřevěnou sochou Vintíře, s posezením, tak daleko od civilizace a přitom tak blízko, bylo jejím objevem. 

Do vínku víkendové pohody přispěl i starosta města Rabí, který účastníkům akce nezištně nabídl bezplatné parkování a vstup zdarma do mimořádně otevřeného městského muzea. Jen se správou hradu jsme se nedokázali dohodnout - hrad je ve správě NPÚ (= Národní památkový ústav) a zkuste se s NPÚ domlouvat o slevách...

Nakonec i s počasím jsme měli neuvěřitelnou kliku. Představte si, že bychom zvolili minulou sobotu, kdy území České republiky zachvátily urputné deště a hrůzostrašné povodně?! Akce by s pravděpodobností blížící se jistotě byla vůbec neproběhla. O týden později se obloha přebarvila na modro a zavládlo báječné babí léto. Že by se ten nahoře nad Žižkovo palcátem po jarních slotách nakonec slitoval a podržel nad námi ochrannou ruku? Tak jak se náš seriál akcí chýlí ke svému konci, stejně jako se sám husitský vojevůdce na sklonku své pozemské poutě stále častěji obracel k Bohu? Inu, kdož ví?! Tak hlavně aby ji nad námi podržel ještě jednou, za měsíc v Borovanech.-)     

Všechno tedy bylo připraveno dokonale, jen konkurenční turistické akce byly tentokrát mimořádně silné - v Modravě se konala oslavná akce 100 let Klostermannovy chaty, kam zamířilo celé Plzeňsko, a v Pečkách se konal pochod zařazený do Středočeské desítky. A když z autobusu z Prahy vystoupila jen naše nejvěrnější fanynka paní Rakušanová, tak bylo jasné, že sobotní turistická část doznala na úbytě. 

Nicméně netřeba truchlit, ostatními aktivitami jsme si úbyt turistů vynahradili vrchovatě. Odhalení Žižkova kamene s Marcelem Goetzem ze spřízněného odboru KČT Česká pohádková akademie bylo docela milou nadsázkou k pověsti o Žižkově ztrátě zraku. Jen nám správou hradu nebylo povoleno vysadit opravdovou hrušeň, a tak jsme vysadili alespoň papírovou hrušku na tyči.-) V odpoledním bloku nás pak potěšili naši stálí geocachingoví příznivci, místní geokešeři, ale také nás přijelo překvapit několik geokešerů, které jsme na našich akcích už hóóódně dlouho neviděli.-) 

Desítkami akcí máme prověřeno, že velký zájem přitahují komentované prohlídky, které se konají na netradičních místech. Obvykle takový ten systém - mám od něčeho klíče a rád vám to ukážu. V pátek sice Petra klíče od hradu neměla, ale pohled na hrad zvenčí v historických souvislostech byl pro skupinku několika desítek zájemců velice zajímavý. Zvlášť pokud jste si ten pohled porovnali "zvnitřku" absolvováním komerční prohlídky hradu. Zato v neděli na Práchni naši průvodci ty správné klíče měli a nakonec z toho byl dvouhodinový detailní výklad o historii prácheňského hradu a hřbitovního kostela sv. Klimenta. Hmmm, a zase ty historické souvislosti, co já tady zalepil střípků historických neznalostí!

Určitě se musím zmínit o turistických trasách. Přiznám se, že jsem podcenil sobotní desítku na Vintířově výletním okruhu. Letos jsem trochu pozměnil vztah k doznačování tras zavedením QR kódů, který dostane každý na svém popisu trasy. Začali jsme doznačovat už jen krátké (seniorské) trasy v obtížných terénech. Předpokládám, že většina turistů dnes už má "chytrý telefon" (jak já tohle sousloví nesnáším.-), které z případných nesnází vyvede mapa načtená z QR kódu. Staromilci pak věří svému orientačnímu smyslu nebo poctivě nosí papírové mapy. Jenže je pravdou, že se pochodů účastní mnoho méně zkušených pochodníků, kteří se slepě spoléhají jen na dokonalé značení. Což jsme tady na Rabí neučinili a což mi tu bylo v několika výjimečných případech omláceno o čuni. Takže mám zase o čem přemýšlet.-)

V neděli to pak už bylo na pohodu - jednak se jednalo o vedený pochod a jednak jsme se v Žichovicích napojili na zelenou značku a té jsme se až do cíle zuby nehty drželi.-)

Taky by bylo škoda nepřihodit několik slov k husitskému ležení. Bylo to úžasný! Dva večerní dýchánky s partou kamarádů, za pohodové atmosféry, při svíčkách, s jedinečnou mandloňovicí od Josefa, s hvězdami nad hlavou a ráno s permoníky v hlavě.-)  

Tak to by mohlo být k našemu činění v Rabí a v jeho okolí asi tak vše. Budeme se tedy s vámi všemi těšit v Borovanech o víkendu 25.-27. října na viděnou! Nezapomeňte - bude to finále - a určitě to bude MEGA.-) 

Statisticky vzato:

- Účastníci páteční komentované prohlídky ... 40
- Účastníci sobotního pochodu ... 86
- Účastníci sobotních eventů ... 85
- Účastníci nedělního pochodu a prohlídky ... 50
- Pořadatelský tým ... 5
- Spolupracující (muzeum, průvodci) ... 3

C e l k e m ... 269 účastníků

Speciální poděkování:

- Stálicím v pořadatelském týmu - Petře Fišerové (alias Fischi297), které děkujeme za většinu víkendových aktivit zde v Porabí, Miladě Herejtové (alias Trilobit73) coby zodpovědné vedoucí za provoz našeho stánku ... a vůbec tak nějak celé Herejtovic rodině za podporu nejrůznějšího typu.-)

- Městu Rabí a starostovi Miroslavu Kraucherovi za podporu naší akce, vstřícnost a příkladnou součinnost, jakou bychom si přáli kdekoliv jinde.-)

- Simče Sládkové a Romanu Vaňkovi za nikolivěk tuctovou komentovanou prohlídku na Práchni a studnici vědomostí, o které se s námi podělili.-)

- Vám všem, kteří jste dorazili a byli jste tu s námi rádi.-)

A proč právě tady a dnes:

Místo, kde podle tradice přišel o druhé oko, jsme opomenout prostě nemohli. Dle pověsti se tak stalo při druhém obléhání Rabí v červenci 1421. Podle jedné verze stál Žižka u hradní brány pod hrušní, když velitel hradu Přibík Kočovský vystřelil šíp, který proletěl otevřeným hledím Žižkovy helmy a připravil ho o oko. Podle druhé verze se šíp zabodl do hrušně, ze které se odštípla tříska, která Žižku o oko připravila.

Ty-li jsi, bratře Žižko? Krejž holého!

Památnou hrušeň tu po šesti stoletích nehledejme, ale impozantní komplex největší hradní zříceniny v Česku ano. Stejně jako hrad je úžasné i jeho okolí se spoustou drobných památek, které máte možnost letos navštívit s Žižkovým palcátem.-)