Jihovýchodně od obce Habry na Havlíčkobrodsku, nad Jiříkovským potokem v místní části V Hatích se uprostřed luk nachází strom. Pod tím stromem je podlouhlý kámen a na tom kameni si z 8. na 9. ledna 1422 dal po dobře vykonané práci šlofíka Jan Žižka. Proto se toto místo nazývá Žižkova lavice či vznešeněji Žižkův kamenný stolec.

Díky iniciativě autorů projektu "Bojovníci boží - 600 let" zde byla usazena pamětní deska "Super omnia vincit veritas" s nápisem, který nám přiblíží význam tohoto místa: "Na tomto místě Jan Žižka z Kalicha přesvědčivě zvítězil nad zadními voji křižáků Zikmunda Lucemburského, jež před ním prchaly od Hor Kutných. Uherské oddíly chránící ústup hlavního vojska byly husity z chodu smeteny z vrchu Táborec, dnes zvaného Peklo. Ve čtvrtek 8.1.1422 Žižkovi válečníci opět slavně zvítězili nad žoldnéři druhé kruciáty a dál pronásledovaly zbytky Zikmundovy armády k Německému Brodu."

Dobytí Německého Brodu rozběsněným vojskem táhnoucím od Haber o dva dny později je historicky podstatně známější epizodou husitských bitev, a to především díky masakru, jehož okolnosti byly i na středověk mimořádně kruté. Město Německý Brod padlo a zahynuli všichni, kteří v městě zůstali. Bylo pobito přes tisíc lidí, vojáků i místního obyvatelstva, město bylo zcela zpustošeno a vypáleno a stalo se na několik let městem duchů...