Fotogalerie

Když jsme plánovali šest zastavení Žižkova palcátu, tak mi nějakej Kalich vůbec nepřišel na mysl. Všichni máme podprahově v mysli obraz Mikoláše Aleše z roku 1908, kde jsou kromě vyobrazení Jana Žižky na bílém koni také nápisy "Jan Žižka z Kalicha" a "Jménem Páně!" Ve škole nám však byl ideologicky podsouván Jan Žižka jedině z Trocnova, a přes to prostě nejede vlak, alespoň tedy ne podle grafikonu patnáctého století.-)

Až když jsem v lednu procházel trasu prvního zastavení Žižkova palcátu z Kyjí na Vítkov, náhoda zcela nevídaná - spíš tedy haluz než náhoda - mi přivedla do cesty našeho turistického kamaráda Miloše Formánka. Já trasuji pochod a Miloš z Terezína tu je na rajzu se svou ženou. Prý jestli vím, že se chystá slavnostní zpřístupnění hradu Kalich rytíře Jana Žižky na stejnojmenném kopci nad obcí Třebušín v litoměřickém okrese? A jestli vím, že se tam v červenci budou konat husitské slavnosti? No, samozřejmě jsem nevěděl nic a jen němě naslouchal.

Dosah této zdánlivě bezvýznamné vítkovské anabáze nabyl stejného významu jako vítězná bitevní vřava před 604 roky na vrchu vezdejším. Začal jsem se o Kalich horlivě zajímat, kontaktoval jsem třebušínskou paní starostku, domluvili jsme podrobnosti ... a bonusové sedmé zastavení bylo na světě.-)

Proto jsme vás se svolením obce mohli v sobotu 6. července přivítat u ornitologické stanice na břehu rybníka Machčáku a proto jsme se taky mohli společně vydat na vrch Kalich. A jako vždy nás potěšila vaše odezva - vzhledem k tomu, že akce byla avizována v době, kdy rodiny už mívají naplánované prázdniny, že akce nebyla uvedená v ročním termínovém kalendáři, že se jednalo o prodloužený víkend a že dostupnost veřejnou dopravou není nejjednodušší, tak se vás tu sešlo opravdu hodně. A mnozí, kteří to nestihli k Machčáku, tak na nás čekali nahoře na hradě. No prostě účast 145 lidiček předčila naše očekávání!

A ještě víc nás těší, že do setkávání s Žižkovým palcátem vnášíte vlastní invenci, a tak díky aktivitě party kolem Jíti a Davida a jimi organizovaným eventům na Radobýlu, na Varhošti a na Větruši se původní záměr proměnil v celovíkendová vzájemná setkávání na nejrůznějších místech úchvatného kousku naší země zvaného České středohoří.

A jak je to tedy s tím hradem na Kalichu? Jan Žižka byl údajně pasován rytířem v lednu 1422 po dobytí Německého Brodu. Ale kým byl do stavu rytířského pasován a jestli vůbec, to zůstává tajemstvím dějin. A když i pan profesor Čornej krčí rameny, tak na to prostě neexistuje odpověď. Nicméně od tohoto okamžiku se z Jana Žižky z Trocnova stal rytíř Jan Žižka z Kalicha. Byl to sice rytíř mírně přestárlý, o němž by se v romantické beletrii stěží psalo, že měl uhrančivé oči a postavu jako panna, ale byl to prostě rytíř a rytíř jako takový nutně potřeboval mít svůj hrad. Bez ohledu na skutečnost, že na majetku nikdy nelpěl. 

A tak se jednoho dne stalo, že se rytíř Jan Žižka se svou družinou zastavil pod takovým docela dost vysokým kopcem a pronesl: 
"To je ten kopec zaslíbený! Jen jména nemá, rozvažte, jakým jménem by měl být pojmenován?" 
"Tvým! Tvým jménem! Po tobě ať se jmenuje!"
A tak na kopci Kalich nechal vybudovat hrad, hrad nadčasový a unikátní. Nebyl opevněný klasickými kamennými hradbami, které se pod útoky už dostatečně úderných palebných zbraní patnáctého století dobrovolně hroutily, ale tzv. "sruby" ... cituji: Toto opevnění sestávalo ze zemního tělesa s lícem z na sucho vyskládaných kamenů a dřevěných nástaveb. 
 

Tak takhle nějak bych ten příběh ve své tvůrčí invenci viděl já. Škoda jen, že to všechno bylo asi trochu jinak.-) Protože ten hrad byl vybudován už v roce 1421 a ještě v létě téhož roku si na něm vylámal zuby Žižkův úhlavní nepřítel Zikmund z Vartenberka. Ani se nedivím, že se se zlou potázal. Když už se nepřítel na takový kopec v plné zbroji vyhrabal, tak musel mít smrt na jazyku, aniž by vůbec započal boj. A nejspíš musel dojít pěšky, protože zchvácená kobyla ho v půli cesty shodila?!

To si ostatně dokážou představit všichni ti, kteří s námi na Kalich vystoupali, protože to je fakt nejšílenější kopec široko daleko. A to jsme šli docela nalehko a na tom kopci nás nečekala zeď a za zdí odhodlané a ke všemu svolné vojsko s bojovým šílenstvím v očích, ale milí a přátelští pořadatelé s úsměvem a naraženým sudem dobře vychlazené jedenáctky.-)

Bylo mi velkou ctí seznámit se zde s Hynkem Veselým, předsedou spolku Hrady Českého středohoří. Toho spolku, který z rozvalin zarostlých do náletových dřevin od roku 2015 v potu tváře přetváří tohle úchvatné dějinné místo. V průvodci se píše, že zahájení obnovy hradu předcházela šestiletá výzkumná, projektová a administrativní příprava. Naprosto netuším, co všechno taková příprava obnáší, ale naprosto mi to imponuje. Jako že se nadchne parta nadšenců s vizí, že tady na kopci vykutáme ze země unikátní památku, do níž vtiskneme pečeť životní etapy v řádu desítek let, je hodno obdivu. Nadto bez přípojky elektrické energie, teplé vody, sprchy a splachovacích toalet.-)

A to jsem ještě netušil, že si na Kalich vystoupám ještě jednou zítra. Kvůli ničemu méně důležitému, než je razítko do vandrbůku. Hynek je studnice vědění a mně bylo líto, když jsem asi po dvouhodinovém výkladu musel zbaběle prchnout. Hynku, promiň mi to, ale to nejdůležitější mám pečlivě zaznamenáno a průběžně studuji! 

Kalich pro mne byla jedna velká neznámá a jsem moc rád, že jsme jej alespoň dodatečně do seriálu Žižkova palcátu zařadili. Pro mne osobně to byl obrovský objev a navíc jeden z nejhezčích víkendů letošního roku. A za to děkuji vám všem, kteří jste byli s námi tady na Kalichu i pod Kalichem, ale i na všech ostatních místech.

Zvláštní poděkování patří Miloši Formánkovi za prvotní impuls, třebušínské paní starostce Daně Legnerové za vstřícnost, Hynku Veselému za to úžasné místo tam nahoře a coby zdroji poznání, Miladě a Petře tradičně za spoluorganizování akce a Jítě s Davidem za doprovodné akce. Díky vám všem za účast a v září na Rabí na viděnou.-)

Užitečné odkazy:

www.hrad-kalich.cz
www.hrady-ceskeho-stredohori.cz 
www.trebusin.cz
 
 
Hrad Kalich 2000
(Foto: pamatkovykatalog.cz) 
 
Hrad Kalich 2024
(Foto: OK2APY)