Živě si vzpomínám na napjaté očekávání při úvodním eventovém setkání 15. září 2022 v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a svatého Mikuláše ve Žďáře nad Sázavou, kterým jsme začali odpočítávat start Santiniho roku 2023. Na první přednášku našeho největšího santiniovce Standy Růžičky v setmělé bazilice s nasvíceným oltářem. Na přednášku, při které se tajil dech a naskakovala husí kůže. Na přednášku, kterou Standa v přítomných vyvolal nadšení pro Santiniho architekturu.

Živě si vzpomínám na napjaté očekávání, když jsme v chladném počasí v sobotu 7. ledna 2023 ráno, ještě za soumraku, před sokolovnou v Bílovicích nad Svitavou vyhlíželi první turisty, mířící na první setkání se Santinim v poutním kostele v Křtinách. A oni skutečně začali přicházet ... a pak se na start už valili v davech ... a pak se ty davy převalily do Křtin ... a všude bylo turistů mrak ... bylo jich přes tři sta ... na event dorazilo nevídaných sto padesát geokešerů ... a když jsme večer zemdlelí únavou i štěstím upadali ve stoje do spánku, tak jsme pochopili, že Santiniho rok bude rokem mimořádným.

Živě si vzpomínám na všech těch patnáct (skutečně PATNÁCT) santiniovských akcí, přičemž každá z těch akcí byla něčím výjimečná, něčím mimořádná, no prostě každá byla úplně jiná. Byla to úchvatná setkávání se Santinho architekturou, ale především s vámi všemi, kteří jste to pulzující tempo našich setkání dokázali následovat a kteří jste tu úžasnou atmosféru pospolitosti tvořili.    

Živě si vzpomínám na všechny ty obětavce a spolutvůrce našich setkání, kteří nám zajišťovali odemykání zámků i do těch vrzajících a téměř zarezlých vrátek, abychom mohli vše vidět a obdivovat.

Nechci se pouštět do dalšího děkovného článku, protože těch děkovaček už bylo dost. A vlastně by to bylo zbytečné - všichni dotyční vědí. Snad jsem jim všem v tu nejpříhodnější chvíli poděkoval. Alespoň tedy doufám, že jsem na nikoho nezapomněl.-)

Končí rok 2023, končí rok oslavující 300. výročí úmrtí barokního génia Jana Blažeje Santini Aichla. Pro mne osobně to bude stejně tak nezapomenutelný rok, jakým pro mne byl rok KHB 2021. Emoce bych mohl rozdávat potřebným.-)

My se však neloučíme, protože pro rok 2024 jsme pro vás připravili úplně nový projekt a z úplně jiného význačného historického období. Ale on se ani Santini neloučí - protože vy všichni už dobře víte, že v roce 2027 společně oslavíme 350. výročí jeho narození. Nebojte se, ani se nenadějete.-)))

A protože mám rád statistiky, tak Santiniho rok 2023 zakončíme magickými čísly. Možná ještě magičtějšími, než jaká Santini vtělil do svých nesmrtelných staveb...  

view (1190×588)