"Oskar Lima Three Zero Zero Sierra Alfa November Tango India November India," neúnavně se ozývalo z teras zámků v Rychnově nad Kněžnou a v Chlumci nad Cidlinou s rozloženou anténou přes celou jejich šíři. To do mikrofonu své vysílačky trpělivě a s pečlivou artikulací hlásila příležitostný volací znak (= Special Event Callsign) OL300SANTINI naše kamarádka, geokešerka, turistka a především radioamatérka Alena Malá z Brna, kterou znáte pod geocachingovým nickem OK2APY.

Alčo, co značí ten shluk znaků uvedený v úvodu tohoto článku?

Jedná se o volací znak podle mezinárodní hláskovací tabulky, kterému rozumějí radioamatéři celého světa. Všichni tedy vědí, že vysílá OL300SANTINI.

Než se zeptám na podrobnosti k tomuto příležitostnému znaku, musím se pozastavit u tvého nicku OK2APY. Jistě předpokládám správně, že se nejedná o náhodný nick, že?

Samozřejmě. Jedná se o můj osobní volací znak, který nemůže mít nikdo jiný na světě. Je to podobné jako s čísly u letadel. Je to prostě můj výsostný znak. Mám na to koncesi, která platí po celém světě, na kterou jsem se musela naučit spoustu věcí a složit zkoušku, abych mohla vysílat na radioamatérských frekvencích.

Jak dlouho se svému radioamatérskému koníčku věnuješ?

Koncesi mám od roku 2013.

Každý obor má svůj modrý Mauritius. Co je tvým radioamatérským modrým Mauritiem?

Takový špek po mně chceš, viď? Byla jsem vysílat s takovou tou anténou, co jsi viděl na eventech, na mokřadu Pod Tipečkem na Rudickém propadání, kde se mi podařilo navázat spojení s ukrajinským radioamatérem z ruské oblasti Čukotka. Mám to potvrzené QSL lístkem. Druhé spojení z tohoto místa bylo na Francouzskou Guyanu s kolegou radioamatérem, který vysílal z francouzského kosmického střediska, které zde mají Francouzi umístěné.

Z domu mám potvrzená spojení na všechny kontinenty včetně Antarktidy s radioamatéry na výzkumných stanicích. V deníku mám několik tisíc spojení, třeba z Tasmánie, Komorských ostrovů nebo ostrova Svatého Brandona, když už se ptáš na ten Mauritius. Protože leží v Indickém ocenánu severovýchodně od Madagaskaru a na sever od ostrova Mauricius. Spojení jsem navázala s česko-slovenskou expedicí, která se tam tou dobou nacházela.

Ale ty špeky nejsou o tom, kam se dovoláš nejdál, ale o tom, komu ses dovolal. Ale víš, kam se dá dovolat nejdál? Nejdál se můžeš dovolat sám sobě - někomu voláš, třeba nějakému Japonci, tak až ten signál oběhne celou zeměkouli, tak se zpožděním několika sekund sám uslyšíš, co jsi tomu Japonci před chvílí povídal.

Co je to ten QLS lístek?

To je v podstatě taková radioamatérská pohlednice, kterou si potvrzujeme spojení.

Ale vraťme se zpět k licenci OL300SANTINI. Co si máme představit pod 300 a SANTINI, to nám je zřejmé. Ale proč OL?

Normální, čili osobní volací znaky pro Českou republiku začínají písmeny OK, volací znaky pro příležitostné licence mají na začátku OL.

Co tě inspirovala ke zřízení této licence?

Prostě mi to přišlo jako dobrý nápad. Akce spojené s 300. výročím Santiniho úmrtí mě zaujaly, účastníme se všech Santiniho eventů, a tak mi přišlo zajímavé, že bych mohla vysílat právě z těchto míst.

Jak tato licence funguje? Znamená to tedy, že smíš volat odkudkoliv?

Ano, s touto příležitostnou koncesí smím vysílat z celé republiky, jak ses mohl přesvědčit právě teď..

Kolik spojení se ti tu podařilo navázat?

V sobotu z Rychnova jsem navázala 29 spojení a v neděli z Chlumce 24 spojení.

Mně osobně coby člověku problematiky zcela neznalého to přijde jako úspěšný víkend. A co na to ty jako radioamatérka?

Za moc úspěšný víkend co do počtu spojení to nepovažuji. Ze Želiva minulý týden se mi podařilo navázat 98 spojení. Ale jinak jsem si tu celý víkend moc užívala.

My už od tebe samozřejmě víme, že licence OL300SANTINI bude vysílat i na megaeventu 16. září ve Žďáru nad Sázavou. Můžeš nám o tom něco prozradit?

Vysílat budu, ale pravděpodobně to nezvládnu z centra celého dění, protože na vysílání potřebuju trochu klidu. Budu vysílat podle podmínek diplomového programu Flora a fauna, protože Žďár nad Sázavou leží v CHKO Žďárské vrchy, s českým kódem OKFF-0021. Oblast zároveň patří do celosvětového programu WWFF (= Worldwide Flora Fauna). A také budu vysílat podle programu České hrady a zámky s označením OK-01305.

A můžeme se na tebe přijít podívat?

Určitě vám ráda řeknu, odkud budu vysílat. Ale jak říkám - budu potřebovat trochu klidu, tak to veďte v patrnosti, prosím!