Fotogalerie

Po každém Putováním za Santinim tvrdím, že tahle akce byla úplně jiná než ty předešlé. V Kutné Hoře jsem se to odvážil tvrdit už v pátek - dalo se očekávat téměř letní počasí a nefoukalo. Tak to jsme na našich putováních ještě neměli! 

Ale vážně - mimořádnost této akce vidím především ve spolupráci s Jitkou a Jirkou Šimkovými a jejich Hlízovským unikátním spolkem a ve spojení santiniovského putování se svatojakubským putováním, resp. s jejich akcí Jarní putování se sv. Jakubem. Hlízovský spolek jsem poznal v roce 2017, kdy jsem navštívil druhý ročník tohoto pochodu, tenkrát ještě v plenkách zabaleného. Jenže už tehdy mě svatojakubské pochodování duševně vcuclo - překvapil mě mimořádný rozsah doprovodného programu, který prostě nebylo pěšímu návštěvníkovi umožněno za jeden den zvládnout. 

Od těch dob jezdím do Hlízova vždy, když mi to kalendář dovolí. A uvědomuji si, kolik otisků v tváři zdejší krajiny jejich mnohaleté úsilí zanechalo. A obdivuji to. Ostatně jste-li zvědaví a chcete se o činnosti spolku dozvědět něco více, pak klikněte na odkaz na články z roku 2017 a 2022 .

Proto jsem vůbec nepochyboval, na koho se obrátit při plánování santinovského zastavení v Kutné Hoře - Sedlci. A bylo mi velkým potěšením, když Šimkovi nabídku přijali prakticky obratem. O jejich schopnostech jste se ostatně mohli přesvědčit právě teď a tady na vlastní oči a nohy.-) 

Už jen nabídka návštěvy katedrály Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele a hřbitovního kostela Všech svatých s kostnicí za symbolické vstupné je pořádným majstrštykem, který ovšem dokázali ještě překonat, a sice otevřením konventu kláštera v soukromých prostorách tabákové firmy Philip Morris - což považuji za mimořádný počin, zvlášť o víkendu ... a navíc se vstupem zcela zdarma. No a odpolední koncert sopranistky Jany Veberové v katedrále pak byl luxusní pralinkou dnešní barokní bonboniéry v dárkovém balení!

Trasy pochodu z Hlízova vedly lesem přes vrchol Kaňk s rozhlednou a pochodníky čekala mnohá milá zastavení - otevřený kostel sv. Vavřince v obci Kaňk, tematický program v centru Mozaika, přírodovědný program spolku Denemark (ten si návštěvníci moc chválili!) a tradiční oblíbené výtvarné dílničky. Před katedrálou se pak malí i velcí vyřádili při výtvarných činnostech sochařky Vlasty Samohrdové a podíleli se na vzniku pamětního uměleckého díla. 

Průběžný start a cíl v Sedlci před katedrálou jsme dle propozic měli naplánovaný od 10:00. Dorazili jsme sem však už o půl deváté a už tu na nás první nedočkavci čekali. Od toho okamžiku až do páté odpolední jsme byli prakticky neustále v obležení. Největší nápor nastal v odpoledních hodinách, když "náměstíčko" před katedrálou zaplavili z tras se vracející turisté a dětičky se daly do malování. Jednu chvíli jsem byl z toho mumraje před katedrálou tak "nahlučený", že když jsem "zarotoval" do kostnice, tak jsem byl napomenut, abych tolik nehlučel.-) 

Putování za Santinim oficiálně ukončujeme v 17:00, ale obvykle zůstáváme v prostoru cíle ještě tak o hodinu déle. Většinou se někdo zdrží, a tak máme konečně trochu času si v klidu popovídat. A tak se stalo, že poslední navrátilce z trasy jsme "odcílovali" v 18:30 - maminku s děckem v krosně a s kamarádkou. Prý v tom dnešním horku a s patnáctikilovým neposedným závažím absolvovaly dvacetikilometrovou trasu. Samozřejmě bez jakýchkoliv zkušeností a představy, co to bude obnášet.-) Byl jsem z jejich výkonu natolik paf, že jsem se nerozpakoval vypakovat z auta zarovnaný úřad, orazítkovat jim cíl a odměnit je diplomem. A obdarovat céwégéčkem (= geocachingovým suvenýrem), protože se z nich navíc ještě vyklubaly příležitostné geokešerky.-) 

V Kutné Hoře - Sedlci jsme zaznamenali dosud nejvyšší zájem - 951 účastníků (podrobné statistiky viz níže), přičemž do kostnice a katedrály zavítalo s účastnickými listy více než 600 návštěvníků. Dle vyjádření zástupců Římskokatolické farnosti Kutná Hora - Sedlec  a firmy Philip Morris ČR byl průběh návštěv památek velice klidný a pohodový. Dovolím si citovat: "Vaši účastníci jsou přesně takoví, jak je popisujete, vděční, zvídaví a kultivovaní. Více takových!" 

To je ocenění, kterého si vážíme a za které vděčíme vám všem, kteří nám projevujete stálou přízeň a zájem o Santiniho památky! Protože vnímat kulturní hodnoty se člověk musí umět naučit - a vy patříte mezi ty, kteří tuto schopnost mají! 

Podobně velmi pozitivně reagovali na naše účastníky už při putování severním Plzeňskem také Pavel Duchoň, kastelán kláštera v Plasech a Zdeněk Slach v Mladoticích - na davy návštěvníků jsou zvyklí, ale málokteří projevují takový zájem a mají takové znalosti jako právě vy! 

Tak děkujeme nejen za návštěvu v městě UNESCO Kutná Hora, ale i za vše výše uvedené ... a o víkendu 24. - 25. června se budeme těšit na viděnou v městě UNESCO Žďár nad Sázavou!      

Účast na společné akci "Jarní putování se sv. Jakubem" a "Putování za Santinim":
 
Účastníci pochodu se startem v Hlízově ... 638
Účastníci pochodu se startem v Sedlci ... 45
Pořadatelé "Jarní putování se sv. Jakubem" ... 20
Pořadatelé "Putování za Santinim" ... 5
Účastníci geocachingových eventů ... 135  
Posluchači koncertu Jany Veberové (mimo účastníků s pamětním listem) ... 75 (celkem 150)
Podvečerní mše svatá ... 33
 
C e l k e m ... 951 účastníků