V mém rodném Nymburce se se Santiniho stavbami prokazatelně nesetkáme. Ale kamarád a geokešer Jirka Čenda byl pozorný, všiml si přednášky historika umění Martina Pavlíčka "Gothic Revival Santini & ti druzí" a prostřednictvím eventu nás na ni do Nymburka pozval. Bylo rozhodnuto! Využiju této příležitosti k návštěvě maminky a zároveň přednášku navštívíme spolu. Maminka je studijní typ, má vystudováno několik univerzit třetího věku, a tak rozšíření svých obzorů jistě uvítá.

Postupně se na event začali hlásit i další santiniovci ze spíše dalekého než blízkého okolí. Nakonec se na nymburském náměstí pod morovým sloupem sešla asi dvacítka nadšenců z Plzně, Brna, Pardubicka a Vysočiny, která hravě předčila domácí menšinu.-) Příjezdy některých geokolegů byly natolik nečekané, že jsem na ně třeštil oči, jako když se Číňanovi rozšíří zorničky do evropských parametrů.-) Však oni dotyční dobře vědí.-)

Už samotný event by stál za to se sejít - s mnohými opět po týdnu a za dva týdny zase.-) Až nás Čenda musel nahánět do posluchárny městské knihovny, kde se přednáška konala. Pan Pavlíček byl strhující a vývoj a dějinné souvislosti gotizující architektury podal civilním a dobře srozumitelným způsobem. Dvě hodiny jsme mu vydrželi naslouchat - a pak nás po přednášce museli z knihovny násilím vytlačit. Tak moc se nám odtud nechtělo!

Akce spojené s 300. výročím úmrtí Jana Blažeje Santini-Aichla začínají růst jako houby po dešti. Nedají se posbírat všechny, ale proč jich nemít alespoň plný košík?! Hmmm ... tak to já bych jich raději nasbíral plnou nůši!

(P.S.: Děkuji GeoPopelce za zaslanou hromadnou fotografii, kterou si tímto dovoluji zde uveřejnit.-)