Fotogalerie

Hády (424 m n. m.) jsou rozlehlý kopec na severovýchodním okraji Brna. Jedná se o jihozápadní výspu Moravského krasu. Dominantou vrcholu je televizní vysílač, který je vidět i z centra Brna. Geologické podloží je tvořeno vápenci a jihozápadní úbočí je silně poznamenáno dřívější těžbou vápence v několika lomech. 

Dnes jsou Hády oblíbenou rekreační zónou, byly tu zřízeny naučné stezky Hádecké lesy, Hádecké lomy a okolí a Hády a údolí Říčky. V prostředí jednoho z bývalých lomů bylo vybudováno centrum s chovem lam. Přes hřeben vrchu jsou kromě naučné stezky vedeny modře a žlutě značené turistické stezky a jedna cyklotrasa. Mimo značené stezky je zákaz vstupu - jak jsem už uvedl, jednak oblast patří do CHKO Moravský kras a v NPR Hádecká planinka se daří několika chráněným rostlinným druhům (z těch nejzajímavějších koniklec velkokvětý či kosatec pestrý). 

Hády také přitahují fotografy - nejen fotit kytičky, ale taky daleké výhledy. Někdy bývají úchvatné. Třeba já jsem tu dnes měl neskutečné štěstí! Hády pokryté popraškem sněhu jsem ještě nezažil, viditelnost byla dokonalá - dohlédl jsem až na alpské vrcholy - a zapadající slunko přebarvilo krajinu sytě oranžovou. Tohle kdyby nakreslil nějaký krajinář, tam by mu vynadali za kýčovitý nevkus.-) Ale příroda tohle fakt dokáže! Klikněte na fotogalerii a kochejte se společně se mnou.-)

P.S.: A ještě jsem do galerie přihodil fotografie jedné mimořádně ztvárněné keše. Mezi geokešery se to sice nedělá, ale nemohl jsem si pomoci - její provedení neskutečně barevně ladilo s dnešním dnem.-) No - naštěstí jsou tyhle stránky primárně určené spíš pro turisty.-)