Fotogalerie

Když jsem se v pondělí po megavíkendu probudil a začal horečně přemýšlet, co zařídit jako první a komu zavolat, zjistil jsem s údivem, že když nebudu chtít, tak nemusím nic. Co se stihlo zařídit, to proběhlo. A co se nestihlo, tak to třeba proběhne někdy příště při nějaké úplně jiné příležitosti.-) 

Rok s KHB byl zajímavým životním obdobím na téma, které je mému srdci blízké ... a dost možná ještě bližší.-) S nadsázkou říkám, že můj život se bude dělit na období před Havlíčkem a po Havlíčkovi.-) Ale ono tomu skutečně tak trochu bude. Rok KHB končí a já mohu začít rekapitulovat.

Úplně první úvaha o dvoustém výročí padla, když jsme v roce 2016 zakládali nový odbor Klubu českých turistů (KČT) v Havlíčkově Brodě s příznačným názvem Havlíček. Zároveň se vznikem odboru jsem v roce 2017 vydal také TTO (= tematický turistický odznak) Havlíček a začal dumat, jak osobnost KHB a blížící se výročí implementovat do turistických akcí. V roce 2018 se podařilo zorganizovat koncepčně unikátní program tradičního pochodu Jarní Vysočinou, kdy jsem prvně použil titulek "Po stopách KHB". Pochod propojil všechna čtyři havlíčkovská místa v regionu s velkou podporou dotčených měst a obcí - Havlíčkův Brod, Havlíčkovu Borovou, Přibyslav a Velkou Losenici. Pochod měl velký úspěch a dodnes o něm mezi turisty co chvíli padne zmínka.          

Zcela neočekávaně nastal po této akci mezi mnou a ostatními členy odboru názorový rozkol co do pohledu na styl pořádání budoucích pochodů a já jsem věděl, že si budu muset společně s Karlem Havlíčkem vyšlapat svoji cestičku. V roce 2019 jsem měl jasnou ideu o turistickém záznamníku "200 km s KHB" s novou sadou odznaků. Zároveň jsem se potýkal s myšlenkou o ultratrailovém pochodu na 200 km, kterou jsem naštěstí poměrně záhy vypudil ze své hlavy - byla by to jen jednorázová akce pro poměrně úzký okruh nadšenců, která by smysl připomenutí výročí nijak nenaplnila.

Současně s turistickými plány jsem začal kout i plány geocachingové. Také prvotní myšlenka "200 keší s KHB" vznikla už v roce 2019. Když jsem se však podíval do geocachingové mapy, tak jsem silně zapochyboval. Téma KHB se v existujících keších vyskytovalo minimálně a dvě stovky krabiček se zdály být nedosažitelnými. Paralelu jsem viděl se sérií 100 sokolských keší v té době právě probíhající - vždyť je to přeci jen hra a pokud by se ji nepodařilo naplnit, tak se přeci nic neděje. Ale za pokus to stojí.

A tak bylo zaděláno na první event "Setkání s KHB", který se uskutečnil v srpnu 2019 v Duchcově pod sochou KHB při příležitosti tradičního letního pochodu, pořádaného místním odborem KČT. Tam jsme tehdy s dvouletým předstihem prezentovali záměr geocachingově oslavit 200. výročí narození KHB a Havlíčkovu challenge "200 keší s KHB". Jenže geokolega Lomnice tu pronesl myšlenku tenkrát ještě považovanou za kacířskou: "A co takhle megáč?!" Ano ... a teď to tedy všichni víte! Na tuhle myšlenku velikosti zrnka písku se v průběhu dnů, měsíců a dvou let nabalovaly další myšlenky ... až z toho vznikla ušlechtilá perla s megaeventovou ikonou. Ale ta prvotní myšlenka ... tak ta tehdy vznikla právě tady!

Léto 2020 probíhalo na Havlíčkobrodsku ve znamení plánování oslav a zarezervování termínů. Oficiální oslavy v Havlíčkově Borové byly stanoveny na víkend 4.-5.9.2021 a oficiální oslavy v Havlíčkově Brodě na víkend 11.-12.9.2021, a sice ve spojení se Dny evropského dědictví. Na oba tyto termíny jsme naplánovali doprovodné turistické akce s ideou pozvat turisty na Vysočinu, aby si tyto oslavy užili společně s námi. A pro plánovaný geocachingový megaevent nám vyšel termín nadmíru symbolický - na sobotu 30.10.2021, v předvečer velkého výročí. Všechny tři akce pak byly vloženy do celorepublikového termínového kalendáře KČT, takže vešly ve veřejnou známost.

Velice dobře si pamatuji účast na městské plánovací schůzi, kde každý prezentoval akci, kterou by chtěl uspořádat.  Když jsem oznámil, že bych do města rád přivedl tak na pět set geokešerů, zaznamenal jsem jen zpytavé pohledy desítek očí na nesvéprávného spoluobčana.-) A pak už bylo třeba postoupit od slov k činům - důstojné akci k důstojnému výročí sepsat dostatečně důstojný listing ... publikovaný ke dni 28.10.2020 ... a čekat na tři stovky WA logů (= will attend). Ty tři stovky logů byly připsané poměrně záhy a po podpisu smlouvy s Geocaching HQ se na geocachingové mapě nad Havlíčkovým Brodem rozsvítil červený flek s nápisem MEGA.

Bylo to však v době, kdy nám všem pěkně trnulo. Naše země se topila v bažině represivních opatření covidové pandemie, nemocnice praskaly ve švech a statistiky úmrtí naskakovaly po stovkách. Představa, že se v létě a na podzim budeme moci zase svobodně bavit, se v té době zdála být téměř nemožnou. Byl bych v té době potřeboval začít řešit odznaky ... geocoiny ... céwégéčka ... trička ... a takové ty další nezbytnosti. Ale to prostě nešlo a byl by to pro mne nezodpovědný ekonomický hazard. Jediné, co se v té době nechalo, bylo zakládání keší. A tak jsem jezdil a rozhazoval krabičky po místech spojených s KHB. Až mě dnes při pohledu na geocachingovou mapu překvapuje, jak široký to byl rozsev a kde všude jsem "stopy KHB" zanechal.-)

Objevily se však první vakcíny, začalo se očkovat ... a taky se začalo blýskat na lepší časy bez strachu a omezení kvůli té koronapotvoře. A tak jsem se do toho obul naplno. Muselo to běžet ve zrychleném režimu, ale kupodivu to běželo poměrně zlehka bez vážných zádrhelů. A bylo úžasné cítit za sebou podporu Města Havlíčkův Brod, Turistického informačního centra v Havlíčkově Brodě, Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, Rodného domu KHB v Havlíčkově Borové a Spolku Epigram. 

Na začátku září jsme uskutečnili obě turistické akce při příležitosti oficiálních oslav. Každá byla jiná, ale obě byly úžasné. Už jsem tu o nich psal, nechci se tedy opakovat, ale rád bych vyzdvihl, že při nabitém turistickém kalendáři v hlavní turistické sezóně na počátku září a v konkurenci desítek další turistických pochodů byla návštěvnost bezmála 150 turistů na každé z nich víc, než v co bychom doufali a věřili. A že přijeli turisté skutečně z celé naší země!   

A pak se veškerá pozornost začala upírat už "jen" na megáč. A taky na vývoj epidemiologické situace. Ještě měsíc než termínem jsem musel podepsat poslední protokol s Geocaching HQ, a sice čestné prohlášení, že žádné z platných opatření České republiky uskutečnění eventu nezakazuje. Nezakazovalo a já jen trnul, aby vláda či odborníci z nejpovolanějších nějakou překážku přeci jen na poslední chvíli nevymysleli.

Týden před eventem bylo jasné, že se uskuteční a že míříme do finále. Havlíčkův Brod žil oslavami, konala se vernisáž nové havlíčkovské výstavy v muzeu, na Staré radnici probíhaly havlíčkovské přednášky, po městě byly rozesety havlíčkovské informační panely ... v Havlíčkobrodských listech vyšla anonce na megáč ... po městě visely zelené plakáty anoncující megáč ... na Českém rozhlase Vysočina celý týden běžela reklama na megáč. Všechny body megáčového itineráře byly zkontrolované a odfajfkované, mapa města s významnými megáčovými body připravená, webové stránky megáče pravidelně aktualizované, stánky a lavičky nainstalované, ozvučení zkontrolované, uzávěra náměstí nachystaná, účast čelních představitelů města potvrzená, rychlé občerstvení zajištěné. Už jen dochystat poslední tašky s opožděnými objednávkami suvenýrů a věřit, že se vyplní slibná předpověď počasí.-) 

Po pátečním zákusku v podobě startovacího předeventu se v sobotu brzy ráno scházíme s celým týmem na náměstí, chystáme stánky a domlouváme poslední podrobnosti. V součinnosti s kolegyněmi z informačního centra to funguje dokonale. Všichni jsou moc šikovní, a tak máme nachystáno s velkým předstihem. Oficiální začátek je v deset, ale my už od půl deváté odbavujeme první nedočkavce. Což je jen dobře, protože v deset se to sem navalí všechno najednou a je to pořádný šrumec. Nejvíc napilno mají ti, co si objednali návštěvy památek, ale nemají je zarezervované. Volných termínů ubývá a zkoordinovat časy do podzemí, na kostelní věž a do Štáflovy chalupy začíná být problém. Připisujeme proto několik termínů navíc, aby byly požadavky všech uspokojeny.

Do toho všeho mumraje naskakují notifikace nově publikovaných keší. A LABkových sérií. První jsem pustil hned ráno ve Štokách, po deváté pak Po stopách KHB 2 a 3. Až na dotaz jihlavských geokolegů - kteří se právě vrátili z Borové - zjišťuji, že jsem v tom blázinci na LABky v Borové zapomněl. Pouštím je tedy dodatečně. Moc velkou radost ze mne nemají.-) A o půl dvanácté, kdy dochází k velkému srocení před slavnostním zahájením, pouštím LABky věnované Havlíčkovu náměstí. Ufff! Byl bych býval uvítal, kdyby LABky mohly mít funkci přednastavení termínu notifikace. Takhle to byl tedy pořádný kvapík.-)

Celý den na stáncích i na íčku rozdáváme havlíčkovské knírky, protože tu po poledni zabojujeme o vytvoření nového rekordu do České knihy rekordů o největší počet "Havlíčků" na jednom místě ... aneb "Kolik Havlíčků se vejde v Havlíčkově Brodě na Havlíčkovo náměstí?" Těsně před polednem pak s knírky ještě vyrážíme do davu, abychom urychlili jejich distribuci, než to "vypukne".-) 

No ... a pak to "vypuklo" ... nadchází hlavní pořad dne ... uvítání přítomných geokolegů ze starostenského balkónu Nové radnice. Přivítání bylo moc milé a pohled na shromážděné geokešerstvo s nalepenými knírky pod nosem mi bral dech. Starosta města Jan Tecl a ředitel muzea Michal Kamp připomněli, že z tohoto balkónu se v minulosti promlouvalo při revolučně významných dějinných událostech ... 1918 ... 1945 při přejmenování města Německého Brodu na Havlíčkův Brod ... 1989. A my tu teď promlouváme k poklidnému a mírumilovnému geolidu. To byl pro mne mimořádně silný zážitek! 

A tenhle poklidný a mírumilovný knírkatý geolid nechal sebou poklidně a mírumilovně manipulovat při hromadném focení a pak se stejně poklidně a mírumilovně vydal průvodem kolem sčítacího komisaře z agentury Dobrý den. Byl to pořádný špalír a já byl moc rád, že je to průvod zcela dobrovolný a že se téhle taškařice účastní lidé jen tak pro radost ze života, z pocitu sounáležitosti či ze smyslu pro určitou společenskou recesi. Bylo nás celkem 655. Fakt skvělé a poděkování všem!

Po téhle části se davy rozprchly po keších, po LABkách, na prohlídky. Ale i tak tu bylo živo, mnozí se ještě vraceli a mnozí teprve odpoledne dorazili. Design geokešinkového náměstíčka nám trochu naboural vítr, který převracel neobsazené stánky a my jsme museli částečně improvizovat. Zachovali jsme nakonec jen dva stánky - jeden se suvenýry a druhý fungoval jako integrované pracoviště výdeje suvenýrů, rezervací návštěv, TB hotel a eventové muzejní expozice. Zvlášť toho eventového muzea mi bylo líto - měli jsme tam několik zvlášť vypečených exponátů ... a bohužel jsem si ho v tom shonu samozřejmě nevyfotil a a ani v žádné galerii se neobjevilo. 

Při jednom z poryvů vichru ulétlo několik eventových brožurek, které se vznesly do výše jako papíroví draci. Zakroužily nad náměstím a přeletěly přes věžičku Havlíčkova domu. A já měl v tom okamžiku naprosto jasno - to si pro tu brožurku nechal od nebeské brány poslat sám Karel, aby viděl, co se to tu dnes v jeho městě děje! 

Po páté hodině jsme začali balit ... ale moc toho k úklidu nezbývalo ... většina suvenýrů nenávratně rozebraná ... tašek se suvenýry zbylo jen pár ... vlastně jsme především recyklovali prázdné krabice.-)

V neděli jsme se sešli ještě jednou na uklízecím CITO eventu ... a konstatovali, že toho na úklid moc nebude, protože náměstí nám včera uklidil vítr.-) V parku Budoucnost jsme ale přeci jen něco málo pytlů s odpadky nasbírali, což bylo takové symbolické poděkování městu za jeho víkendovou pohostinnost.

A tak když už jsem začal s jedním poděkováním, je třeba poděkovat všem, kteří se o tenhle báječný víkend zasloužili -

Městu Havlíčkův Brod a Informačnímu turistickému centru v Havlíčkově Brodě, že nám umožnili tuto akci uskutečnit a že ji podpořili z vlastní iniciativy víc, než bych si dovolil žádat. Starostovi města Janu Teclovi za účast na slavnostním zahájení. Evě Prodělalové, Haně Simandlové, Aleně Doležalové a Daně Myšičkové za jejich nezměrné úsilí především v posledních týdnech před akcí a za všechny nápady, kterými event vylepšily.

Muzeu Vysočiny Havlíčkův Brod a jeho řediteli Michalu Kampovi, který mi coby laikovi byl vždy ochotný poskytnout odborné informace a rady, když jsem fakt nevěděl. Za výbor skvělých historických fotografií s dokonalými texty, které posloužily pro tři série havlíčkovských LABek. A za umožnění návštěvy muzea účastníkům megaeventu.

Spolku Epigram a geokolegům Vodrážkům (Vodrazci) za zpřístupnění podzemí pod Havlíčkovým Brodem, o které byl mezi návštěvníky největší zájem. Vítkovi pak za morální podporu.

Liboru Honzárkovi za zpřístupnění vyhlídkové věže kostela Nanebevzetí Panny Marie, z jehož ochozu jsou krásné výhledy na centrum Havlíčkova Brodu a do širého okolí.

Igoru Domkářovi za zpřístupnění historicky unikátní Štáflovy chalupy a paní Janě za její strhující výklad. To se nedá naučit, s tím se člověk musí narodit.-)

Městysi Havlíčkova Borová a Rodnému domu Karla Havlíčka Borovského v Havlíčkově Borové za umožnění návštěvy muzea účastníkům megaeventu. Skvělým průvodkyním Kláře Vencové a její předchůdkyni Simoně Karáskové za jejich vstřícnost a umožnění instalace kešky v prostorách muzea.

Martinu Barákovi z Havlíčkovy Borové za zpřístupnění zahrady a umožnění prohlídky sochy KHB od Michala Olšiaka z bezprostřední blízkosti. A samozřejmě i za možnost umístění tematické keše.

Reviewerovi Alexovi za účast na slavnostním zahájení megaeventu ... a za trpělivost při publikaci všech havlíčkovských keší a eventů. Nevím, kolik jich "schytal" on sám ve svém revíru, ale celkem se jednalo o 94 publikací.-)

Lukášovi (lukasMK) za trpělivost při tvorbě eventových céwégéček a dřevěných coinů ... neměl to se mnou jednoduché, ale ustál to.-) 

Všem ounerům, kteří se zapojili do Havlíčkovy výzvy "200 keší s KHB" a pomohli tuto výzvu pokořit! A nejen pokořit - výzvu se podařilo významně překonat! Keší nebo eventů s námětem KHB bylo publikováno více než 250, z toho více než 200 keší je aktivních. Neuvěřitelné!

Všem geokolegům, kteří Havlíčkovu výzvu "200 keší s KHB" přijali a začali havlíčkovské kešky lovit. Už máme i několik nejaktivnějších, kteří dosáhli zlatého stupínku této výzvy. A to považte, že na zlato musíte nasbírat minimálně 105 logů "Found it" či "Attended"! 

Samozřejmě také úplně všem, kteří jste na Havlíčkovo náměstí v Havlíčkově Brodě na Havlíčkovy oslavy dorazili a že jste nám pomohli vytvořit nový rekord do České knihy rekordů!

A na závěr poděkování celému organizačnímu týmu za hladký průběh eventu a za to, jak to všechno skvěle zvládli! Všichni jsou prostě šikulové a jsou báječní!

Jiřinovi (Dragon Riders) za bravurní výkon v roli moderátora eventu a za přesvědčivé ztvárnění KHB.  

Geokolegyním Marcele (MaJáK4) a Barče (Barčí) na stánku rezervacích památek. Taková dvě sluníčka v eventových tričkách.-)

Vláďovi (tulak50) s Marťou (Martik68) a Robinem (RobinOK) při výdeji suvenýrů a odpoledne při likvidaci následků větrné kalamity. Jednu chvíli měli fakt napilno. Na Žďár je prostě spolehnutí!

V téhle souvislosti patří velké poděkování také Tomášovi (TREFILOVI), který jim celé odpoledne nezištně vypomáhal.

Martině (Martina_Ji) za trpělivé překladatelské služby při tvorbě listingů a na eventu také za služby tlumočnické. 

Petrovi (DSH666) na stánku se suvenýry. Jemu však především za dlouhodobou morální podporu, usměrňování mých kroků a pečlivé betatestování krabiček a LABek. To je přesně ten typ člověka, že když si s něčím nejste moc jistí a váháte, tak on vám láskyplně vysvětlí, že to blbost skutečně je.-)

Mé mamince (JitaMedunka) za pomoc s prodejem eventových céwégéček a za výpomoc poslední týden před eventem ... takové to chystání tašek se suvenýry a dalších drobností od slunka do slunka a pořád ještě s tím nejste hotoví.-) Ale hlavně za ušití dokonalé Havlíčkovy kokardy!

Synkovi Honzovi za výpomoc při prodeji eventových céwégéček ... zvlášť když znám jeho názor na geocaching.-)

Monice za výpomoc na eventu a synkovi Adamovi (Adam.09) za účast na eventové směnárně koleček ... zvlášť když znám jeho názor na geocaching.-)

A ještě jedno úplně závěrečné mimořádné poděkování Miladě (Trilobit73), která byla u toho všeho od samého začátku a která byla nevyčerpatelnou studnicí nápadů, kreativity a mnohdy i dobíjející energie. Ačkoliv byly okamžiky, kdy bych ji nejraději z týmu vyloučil, protože ta by byla schopná z MEGA klidně udělat i GIGA.-) Ale chci, abyste věděli, že bez ní bychom se o posledním říjnovém víkendu v Havlíčkově Brodě na Havlíčkově náměstí s největší pravděpodobností vůbec nesešli!        

Celý rok jsem vám sliboval, že to bude MEGA. A doufám, že to pro vás MEGA skutečně bylo. Minimálně pro mne ano, já jsem si to MEGA užil! Nejen tuhle geocachingovou sešlost ... nejen havlíčkovské turistické akce ... ale prostě celý rok s Havlíčkem. Bylo s tím sice něco starostí, ale hlavně to byla radost, zábava a potěšení. Pokud to vnímáte stejně, tak se s vámi budu těšit na viděnou někdy příště ... v mém novém životním období po Havlíčkovi.-)