Dnes jsem se vydal do jihočeského Mačkova u Blatné, kde se na vrcholu zalesněného kopce "Hůrka" (474 m.n.m.) nachází jediný památník národního buditele Karla Havlíčka Borovského v celém Jihočeském kraji i přesto, že KHB obec Mačkov ani jeho okolí nikdy nenavštívil. 

Jedním z nositelů myšlenky o zhmotnění vlasteneckého snu byl na počátku dvacátého století kromě místních osvícenců také předseda Okresního úřadu v Blatné a poslanec Říšského sněmu Antonín Kalina, původem z Německého (dnes Havlíčkova) Brodu. Základní kámen byl na své místo usazen 5.8.1906, ale to bylo také to jediné, co se na dlouhé desítky let podařilo zrealizovat. Národní jednota pošumavská - která měla stavbu pomníku realizovat - se rozpadla, úspěšné nebyly ani následné snahy radních z Blatné a posledním pokusem bylo ustanovení Výboru pro postavení pomníku K.H.Borovského v roce 1937, který ztroskotal vlivem blížící se války. Dalších osmdesát let pak základní kámen zarůstal nálety, až téměř upadl v zapomnění.

Dávná myšlenka na zbudování památníku byla oživena až v roce 2016, když iniciátory kromě vedení obce Mačkov byli také zástupci Jednoty Karla Havlíčka Borovského ze Strakonic. Pomník byl dokončen v létě 2017. Jeho autorem je architekt Petr Štěpán a obelisk z přírodního kamene nad kruhovou mohylou zdobí reliéf KHB ztvárněný Eliškou Švecovou. Slavnostnímu odhalení byly přítomny místní vlastenecké spolky a veřejně činné osobnosti. Symbolický život vdechl pomníku blatenský kněz vodou z tyrolského Brixenu. Byla to velká chvíle, na kterou se čekalo přesně 111 let. Je mi ctí, že jsem tu dnes mohl stanout i já!

V rámci projektů „200 let s KHB“ a „Turistika s geocachingem“ jsem pro lovce krabiček připravil na toto téma kešku „Po stopách KHB - Mačkov (GC92HN9)“.