Fotogalerie

Snad tomu nemohu ani uvěřit! Na Čertovo břemeno dorazil bílý kůň a na louky na Jistebnicku a pod Moníncem vyrazil rolbař, aby na nich vykouzlil ladné vlnky běžeckých stop. A že to ten chlap umí! Krouží po stráních jako krasobruslařka na ledové ploše, takže se nikde nemusíte bát pekelných stoupání a prudkých padáků, na kterých se lámou lyže a nohy. Myslím si, že tentokrát si na tom dal mimořádně záležet, protože za poslední tři roky nevyjel ani jednou. Prostě nebyl sníh. Ostatně i moje běžky se už v pátek nadšením tetelily v komoře ... a já si tu pak celý víkend rozkoší vrněl v bílé stopě.-) 

Zimní běžkařské trasy Čertovo břemeno se nacházejí na územích obcí, které spadají do tohoto mikroregionu - Borotín, Balkova Lhota, Červený Újezd, Heřmaničky, Ješetice, Jistebnice, Mezno, Nadějkov, Radkov, Sedlec-Prčice a Střezimíř. Za ideálních podmínek  tu lze využít více než 80 km značených a kvalitních, pravidelně udržovaných běžkařských tras. Hlavní tahy jsou udržované rolbou, vedlejší skútrem a u Nadějkova dokonce i traktorem s vlečným zařízením. To mohu vřele doporučit, to je nezapomenutelný zážitek.-) Momentálně tu bude projetá asi polovina tras, ale pokud by napadla ještě trocha sněhu a teploty se udržely pod nulou, další kilometry začnou přibývat!

Nejvyhledávanější je páteřní trasa mezi centrálním parkovištěm Libenice a sportovním okruhem pod Javorovou skálou. O víkendech, zvlášť když se vydaří počasí, to tu připomíná provoz jako na dálnici -) Zvlášť jako v době generální rekonstrukce Dé jedničky ... taky tu člověk plynule neprojede.-) Aby ne, když hospůdky na téhle trase zvou návštěvníky bílé stopy na horký čaj a lákají na domácí kuchyni ... a v době korony alespoň na "otevřené okénko".-) Na odlehlejších trasách pak obvykle bývá výrazně klidněji a lze je doporučit i výkonnostním běžkařům.

Já jsem si tu o víkendu projel snad všechny stopy, které se mi podařilo objevit, včetně těch staromilecky prošlapaných "po svých".-) V nižších polohách nad Jistebnicí sice prosvítala tráva a lyže občas škrtly o kámen, ale sportovní okruhy na loukách pod Javorovou skálou za Cunkovem (v nadmořské výšce nad 700 metrů) byly bezvadně upravené a jízda tady byla dokonalé potěšení. Dokonalé potěšení ... dokonalý ráj pro tělo i pro duši! Tedy alespoň dopoledne ... odpoledne po zácpě všech parkovišť pražskými poznávacími značkami ráj vystřídalo peklo.-) Což ovšem nebylo nic proti tomu, co večer v televizi ukazovali to davové šílenství na Jizerské magistrále kolem Bedřichova.-) Zimo, zimo, zimo bílá, kdes tak dlouho, dlouho byla?!