Fotogalerie

Mariánská kaplička se nachází na jinak bezvýznamné zeleně značené spojce mezi Frýdavou a Přední Výtoní. Ukrytá v lese. Stranou všem hlavním turistickým cílům. Jenže já mám tahle místa moc rád. Je tu klid ... nepletou se tu žádní hňupi, kteří mají jeden jediný úkol - a tím je pořízení takových fotografií, před kterými sousedé padnou závistí na zadnici ... a hlavně tu objevím něco, co bych tu byl býval neočekával. 

Vlastně ta kaplička nemá ani tak mimořádně dlouhou historii - postavena byla v roce 1902 z iniciativy opata vyšebrodského kláštera Leopolda Wackarže a faráře Ignáce Češky z Přední Plané. Co mě ovšem mimořádně zaujala, tak to je taková miniaturní lourdská jeskyňka se soškou Panny Marie, umístěná na blízkém balvanu. To se zase až tak často nevidí ... a snad díky ní to působí jako skutečný zázrak, že se to tu takhle všechno podařilo zachránit.-)

Samozřejmě to nebylo jen tak - za komančů tohle místo chátralo, ostatně stejně jako všechno v okolí v důsledku příhraničního pásma. Až v roce 2003 ji opravil státní podnik Lesy České republiky v rámci tzv. povinného zajišťování cílů veřejného zájmu. Někde vznikaly zbytečné a předražené rozhledny, někde zbytečné a předražené povalové chodníky ... no a někde se podařilo opravit takovouhle báječnou lesní kapličku. Škoda, že tohle všechno bere za své s kůrovcovou kalamitou...