V roce 1898 Strana národně socialistická v Libáni založila vzdělávací a podpůrnou besedu pod jménem „Havlíček“, která odvedla v předválečné době velký kus práce na poli vzdělávacím, kulturním i podpůrném, například pořádáním různých divadelních představení. Ta se zároveň zasloužila i o vznik pomníku Karla Havlíčka Borovského v parku u školy. Delegáti besedy „Havlíček“, slovutní pánové Josef Kolbaba a Josef Zámečník, se roku 1907 zúčastnili slavnostního odhalení pomníku KHB ve Vysokém Veselí ... a tak se zároveň stali i hlavními nositeli myšlenky realizace obdobného pomníku také zde v Libáni.

Dne 29. června 1909 byl pomník KHB skutečně slavnostně odhalen. Pomník podle vzoru Josefa Strachovského v Kutné Hoře navrhl a zhotovil sochař Jaroslav Jedlička z Vojic. Pomník je zhotovený z pískovce a jeho celková výška je šest metrů. Náklady na pomník činily v tehdejší době tři tisíce korun, což pro spolek rozhodně nebyla částka nikterak zanedbatelná.

O besedě „Havlíček“ bohužel mnoho pramenů neexistuje, protože veškeré zápisy o jeho předválečné činnosti byly v roce 1916 spáleny. Naštěstí nám tu zůstal alespoň tento jedinečný pomník, který je dostatečným dokladem skvěle vedené osvětové práce vlastenců v poměrech jedné malé obce.

V rámci projektů „200 let s KHB“ a „Turistika s geocachingem“ jsem pro lovce krabiček připravil na toto téma kešku „Po stopách KHB – Libáň (GC94T18)“.