Žďárský rodák Michal Olšiak je autorem desítek soch, které se nacházejí zejména v jeho rodném kraji ... ale i na území České republiky ... Německa ... Itálie ... ba i jinde.-) První sochy se zjevily na Žďársku v roce 2005 a od té doby přibývají jako houby po dešti. Jsou to díla zcela výjimečná, vzbuzující zájem a emoce. Existují nekritičtí nadšenci, kteří mapují "olšiakovské" lokality a nemohou žádnou vynechat. A existují kritičtí oponenti, kterým je každá další socha proti srsti. Proti instalaci sochy zubra v Bystřici nad Pernštejnem dokonce vznikla petice.

Když jsem zjistil, že v Borové na základě soukromé aktivity vznikla Olšiakova socha věnovaná Havlíčkovi, tak se mi orosilo čelo.-) Očekával jsem jakýsi betonový paskvil ... vykulené oko ... odstávají ucho ... dva sáhy dlouhý frňák.-) Skutečností však je velice seriózní dílo ... nikoliv hromada betonu, ale pískovec ... a velmi vydařené zpracování podobizny Karla Havlíčka, vystupující z otevřené knihy. Žádné kravinky .... fakt moc hezké, nápadité a především seriózní! 

Až se vydáte do Havlíčkovy Borové navštívit rodný dům KHB a obdivovat sochu od Josefa Strachovského na náměstí z roku 1901, nezapomeňte se zastavit také u díla Michala Olšiaka z roku 2019.-)