Budějcká drbna ví ledacos. A co neví, to vypátrá. Podařilo se jí vypátrat i stopy, které tu v Budějcích zanechal Karel Havlíček Borovský. Tak buďte tiše a naslouchejte společně s námi.-)

Na východní straně českobudějovického náměstí Přemysla Otakara II. stojí blok tří domů pod společným názvem Hotel Zvon, který zahrnuje dům U tří kohoutů, dům U tří stříbrných zvonků a dům Ausobských. Dům U tří kohoutů z nich byl ten nejvyšší a nejreprezentativnější. Už před rokem 1543 tu byl zřízen pivovar společně s hospodou a v 18. století byl původně gotický dům přestavěn v noblesním barokním stylu. V prvotřídním hotelu U tří kohoutů byl ubytován například císař Josef II., francouzský král Karel X., ale dvakráte zde přespal také KHB.

Prve to byl v roce 1848, kdy KHB cestoval koňkou do Lince a v Budějovicích musel nocovat. O cestě do Lince napsal fejeton do Národních novin: "V neděli 13. máje 1848 jsem se vydal na koněspřežní železnici z Budějovic do Lince. Cesta dobře ubíhala. Okolí železnice v Rakousku je zajímavé. Nejen přírodou, ale i přívětivá městečka. Horáci rakouští jsou velmi žertovné postavy. Malí, zavalití, krátkých tlustých krků, na hlavách nosí čepice. Jsou srdeční a bodromyslní mezi sebou a všude na cestě. U Lince na každém kopečku stojí besídka nebo hospůdky."

Podruhé tu nocoval dne 17. prosince 1851 společně s komisařem Dederou a třemi strážníky během deportace do Brixenu. Dedera se choval k Havlíčkovi vlídně (oba věděli o c.k. režimu své a respektovali se), cestou kouřili Dederovy doutníky a několikrát se notně zpili. Havlíček to připomíná v Tyrolských elegiích: "Nesmím ale zapomenout Budějovice, tam Dedera koupil mělnického čtyry lahvice." Traduje se, že těch lahvic bylo více a že je pak oba obsluha nesla na pokoj. Doloženo to ale není.

Škoda, že se ve škole vyučují jen nudné letopočty a že se nedozvíme, že i naši národní hrdinové byli obyčejnými lidmi se stejnými radostmi a starostmi jako my. A tak jen ti tři kohouti nahoře, z nichž jeden do náměstí kokrhá, němě sledují kolotání dějin. Ti kdyby měli jednou vyprávět...