Před budovou obecního úřadu - bývalé obecní školy - je umístěn památník s tímto nápisem: "Světlé památce Karla Havlíčka Borovského 1906". Proč právě tady? Progůglil jsem, co se dalo. Ale marně. Svět neomezených možností mlčí. Tak je třeba se zeptat paní starostky: "Na to se tu ptá každý!"

Podle obecní kroniky a dobových zápisů prý Karel Havlíček obec skutečně navštívil. V obci se od nepaměti ochotničilo a místní spolek byl na vysoké úrovni. A tak si místní ochotníci tehdy troufli pozvat na jedno ze svých představení Karla Havlíčka, který sám ochotnické divadlo v Německém Brodě v hostinci Na Holubníku provozoval a který jejich pozvání přijal. No ... musela to být v obci tehdy velká sláva ... a není tedy divu, že mu vděční potomci nechat vybudovat tenhle hezký pomníček.

Ochotnická divadla v době před rozhlasem, televizí a internetem bývala téměř v každé vesnici, s přibývajícím vlivem médií však začala postupně zanikat. O to víc je úžasné, že některá z nich přežívají dodnes. (Ne)ochotný spolek Čestín je důkazem toho, že to jde. Místní sokolovna kromě jiného využití slouží také coby divadelní sál a může se pyšnit třeba novou oponou. Jde to, jen divadelní spolek se stále tenčí, zkušeným matadorům docházejí síly a mladší se do dobrovolných aktivit nehrnou. Je to úplně stejné jako kdekoliv jinde ... jde to, ale dře to.-)