Dbám na to, aby články v téhle rubrice byly výhradně autorské. Tedy ... téměř výhradně autorské ... abych tu a tam mohl učinit výjimku.-) Jako ji učiním v tomto případě. V době, kdy nás naše moudrá a slovutná uvrhla do domácího vězení. Politicky korektně se to nazývá "lockdown". Je to sice némlich to samé, ale ten lokdaun si asi necháme líbit spíš než kriminál.-) Vyvolává to napětí v každém v nás a mnozí jak nemusí, tak raději nevystrčí frňák na ulici, aby se neprohřešili proti změti nařízení, ve kterých se beztak nikdo nevyzná. 

A v tomhle marasmu se obvykle nastartuje náš smysl pro hořký humor. Na serveru happymag.cz jsem objevil dokonalý článek s náměty na turistické cíle v době, kdy se procházka po lesních pěšinách považuje za trestný čin. Inu ... třeba tu naleznete inspiraci pro víkendové aktivity mezi znuděným povalováním se před televizí.-)

Rozhledna Balkon

Nejčastěji navštěvovanou rozhlednou Česka se stala rozhledna Balkon. Podle aktuálních statistik na ni jen za poslední víkend zamířilo několik milionů Čechů prahnoucích po krásných výhledech. “Je to zcela logické. Balkon je jedno z mála míst, kam se ještě může, a proto tu i v březnu očekáváme miliony návštěv denně”, vysvětluje Krista Audiová z cestovatelské komunity Úžasná místa v Česku. Rozhledna se údajně stala populární i mezi lidmi, kteří se dříve výletům zcela vyhýbali. “Je to dané především její snadnou dostupností a bezplatným rodinným vstupným”, doplňuje Audiová.

Naučná stezka Chodníky

Chcete si dát pořádně do těla a ještě se něco zajímavého dozvědět? Díky dobrovolným turistickým nadšencům vznikla ve vaší obci naučná stezka Chodníky. Okruh začíná před vchodem a vede až na hranici obce, kde můžete zamávat přátelským domorodcům z vedlejší vesnice. Po cestě vás čeká několik naučných zastavení z historie vaší obce. Nejoblíbenějším turistickým cílem je budova bývalé školy, která je společně se zaniklými restauracemi a obchůdky součástí historického skanzenu ukazujícího dřívější bezstarostný život plný zábavy a neřestí.

Bosá stezka Domov

Unikátní zážitek pro vaše chodidla. Na bosé stezce Domov se během jedné procházky můžete projít po několika površích. “Návštěvníci se mohou projít naboso například po vinylu, dlažbě, dřevě nebo koberci a zapojit tak do objevování všechny smysly”, říká správce stezky. Pro odvážlivce a jejich chodidla je tu připravená ošatka s hráškem a milovníci adrenalinu zase uvítají stezku posypanou kostičkami stavebnice Lego.

Obecní triatlon

Přepadá vás občas trudomyslnost? Nezapomínejte, že ve zdravém těle je zdravý duch, a začněte aktivně sportovat. Pro začátek se můžete třeba zapojit do obecního triatlonu. “Jedná se o zdraví prospěšný sport pro všechny věkové skupiny”, vysvětluje starosta obce. Pravidla jsou jednoduchá, každý musí absolvovat celkem tři disciplíny: hod skleněnou lahví do kontejneru, vrh pytle s plasty do koše a dupání kartonů před popelnicí. “Věříme, že tím lidé prospějí nejen svému zdraví, ale i životnímu prostředí”, doplnil starosta.

Procházka borovicovým hájem

Chybí vám vůně lesa, borovic a jehličí? Jestli se vám stýská po lese v sousední obci a přijde vám tak trochu, že jde všechno do háje, nezoufejte. Zůstaňte doma, otevřete si borovičku a zavzpomínejte na staré dobré časy.

Co k tomu dodat závěrem? Snad jen, že stejně tak dobře působí vůně jalovce ... zelená uklidňuje ... a modrá je taky dobrá.-) Alkáči celého Česka ... díky koronáči ... spojme se.-)